Back to school

Tijdens de kerstvakantie verplaatste Bresser op de Amsterdamse Zuidas een schoolgebouw van twee verdiepingen (38x20 meter) en een gewicht van bijna een miljoen kilo over een afstand van 30 meter. De hele inboedel van de school en kinderopvang bleven tijdens de verplaatsing gewoon staan in het gebouw. Het doel van de verhuizing was de bestaande school op te schuiven naar een recent gebouwd tweede deel, om er vervolgens één gebouw van te maken. 

Het schoolgebouw van de Kindercampus Zuidas in Amsterdam een ontwerp van Fact Architects en Hund Falk architecten, is gloednieuw, maar kon niet worden gebouwd op de juiste plek omdat daar nog een sporthal stond. Een eerste deel werd voorlopig achter de sporthal gebouwd, zodat de kinderen er vast onderwijs en kinderopvang konden krijgen. Nadat sporthal was afgebroken en het tweede deel klaar was, kon het eerst gebouwde deel 30 meter worden opgeschoven. De twee gebouwen worden gekoppeld tot één gebouw. Het gebouw van de Kindercampus Zuidas zal vervolgens 10 jaar in gebruik zijn.

Het schoolgebouw werd 30 meter opgeschoven met behulp van stalen rollers op zes banen. Om deze rollers onder de school te krijgen werd het gebouw eerst met 42 vijzels computergestuurd opgetild. Vervolgens wolde het gebouw met behulp van 6 duwvijzels vooruit in stappen van 50 cm. De wind gooide aanvankelijk roet in het eten, maar voor de jaarwisseling stond het gebouw keurig op z'n plek.

 



foto groter maken
foto groter maken